Even voorstellen

Mijn naam is Erik van Faassen, vader van drie pubers: twee jongens en een meisje en sinds 1993 getrouwd met Inge.

Ik werk mijn hele werkzame leven al in het primair onderwijs. Ik ben geroepen voor het onderwijsvak toen ik als 15-jarige catechisant les kreeg in een basisschool. Vanaf dit moment wilde ik schoolmeester worden.

Nadat ik de Pabo in 1991 succesvol had afgerond, ging mijn droom in vervulling op C.B.S. De Bloemenhof in Hardenberg. Zestien jaar heb ik op deze groeischool van 500 leerlingen met veel plezier lesgegeven en heb ik me ontwikkeld in het leidinggeven. Ik heb in deze periode o.a. de middenmanagementopleiding van Windesheim gevolgd en deze met een diploma afgerond; heb als bovenbouwcoördinator leerkrachten gecoacht; heb meegedacht in onderwijsinnovaties en deze geïmplementeerd zoals: Bouwen aan een Adaptieve School, kortweg BAS en Coöperatief Leren.

In 2007 was ik zover om op het gebied van leidinggeven een eigen school te runnen. Ik werd directeur van C.N.S. te Balkbrug, een dorpsschool met ongeveer 160 leerlingen met een heuse kinderboerderij. Ik heb toentertijd ook mijn opleiding tot schoolleider met goed gevolg afgesloten. Op de C.N.S. heb ik de fijne kneepjes van het directeurschap mogen leren.

In 2009 werd ik directeur van C.B.S. De Regenboog te Dedemsvaart, een school met rond de 300 leerlingen. Op deze school heb ik me vooral beziggehouden met het vormgeven en levend maken van de visie; praktisch uitwerken van thematisch werken bij wereldoriëntatie, ouderbetrokkenheid, 1-zorgroute en professioneel klimaat. Vooral het gebruik maken van het professioneel kapitaal binnen de school was voor mij een uitdaging en een must om de school kwalitatief op een hoger plan te krijgen.

Voor stichting Chrono heb ik een aantal klussen gedaan op het gebied van kwaliteitszorg, intake van invallers en heb een tweetal onderzoeken (in het kader van mijn master) op het gebied van werkdruk en de administratieve kolom gedaan waarbij aanbevelingen zijn geïmplementeerd.

In februari 2015 werd ik professioneel bestuurder bij stichting Marcant te Borne, een stichting voor primair onderwijs met ongeveer 1600 leerlingen en tien basisscholen in de gemeenten Hof van Twente, Borne en Hengelo. Hier heb ik me vooral beziggehouden met het begeleiden van twee fusies; het ontwikkelen van strategisch beleid voor de stichting; het meedenken in het ontwikkelen van een brede school; het ‘anders organiseren’ van de interne organisatie en het professionaliseren van onderhoud en beheer van de schoolgebouwen. In maart 2015 heb ik mijn Master Educational Leadership met succes afgerond.

Vanaf 1 december 2015 was het voor mij tijd om echt op eigen benen te staan en mijn ervaring en expertise als zelfstandig onderwijsadviseur, interim-bestuurder, interim-directeur en coach ten goede te laten komen van het (primair) onderwijs.

Ik ben een enthousiaste leidinggevende, die gericht is op leren en groeien. Met mensen maak ik makkelijk contact en ik werk aan kwaliteit in de breedste zin van het woord. Ik beschouw mezelf als bouwer en verbinder. De juiste balans weet ik te vinden tussen begeleiding van mensen, onderwijskundig leiderschap en Human Resource Management. 

In het implementeren van innovaties in het onderwijs heb ik veel ervaring. Mijn leiderschapsstijl is coachend en ik zie talenten van mensen waardoor ik ze in hun kracht kan zetten. Het maken en beschrijven van beleid binnen het consolidatieproces van een organisatie zie ik als een uitdaging en is mijn kernkwaliteit. Daarnaast durf ik beslissingen te nemen en door te pakken waar dat nodig is.

Mijn kernwaarden en –kwaliteiten zijn: goede communicatieve vaardigheden, empatisch vermogen, authentiek, daadkracht, analytisch, teamwerker, stressbestendig, flexibel, doorzettingsvermogen, initiator, humoristisch, pragmatisch en inspirerend.

In mijn vrije tijd zit ik in de Raad van Toezicht van een kinderopvangorganisatie (Welluswijs te Hardenberg) en Raad van Advies van Sportservice Hardenberg.

Mijn ontspanmomenten beleef ik in het rijden in mijn Mazda MX 5, het luisteren naar muziek, het sporten in de sportschool en het wandelen met onze honden Levi en Kenzo. Tevens houd ik ervan om samen met mijn vrouw stadswandelingen te maken en musea te bezoeken.